Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Ψηφιακή Τεχνολογία

Ηλεκτρονικά
Ηλεκτρικές συνδέσεις με ατέλειωτα μέτρα καλωδίων οργώνουν την κάτω όψη του διοράματος (μακέτας). Άλλα σε πλεξούδες, άλλα πολύχρωμα και άλλα μεμονωμένα επεκτείνονται σαν αυτοκινητόδρομοι μεταφέροντας τα δεδομένα πέρα-δώθε. Χωρίς αμφιβολία, μία ψηφιακή εγκατάσταση χαρακτηρίζεται από τις ηλεκτρικές ενσύρματες συνδέσεις (και στο μέλλον από τις ασύρματες). Έτσι η διάκριση ενός καλωδίου από το άλλο πρέπει να έχει προσυμφωνηθεί με τήρηση ομοιομόρφου χρωματισμού καλωδίων: για τη γραμμή ρεύματος (κόκκινο-καφέ), την ενεργοποίηση φωτοσινιάλων και διακλαδώσεων (μπλε), την ανίχνευση θέσης συρμού (πράσινο) και το φωτισμό (κίτρινο). Ενώ η γραμμή ρεύματος για τους συρμούς δίνεται από τη μονάδα ESU, οι διακλαδώσεις και τα φωτοσινιάλα ενεργοποιούνται από το παλιό σύστημα EDiTS, όπως και οι ανιχνευτές θέσεις. Μια γενική εικόνα των ηλεκτρικών συνδέσεων, με όλες τις μονάδες, φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.  Στον εσωτερικό φωτισμό των βαγονιών επικρατούν πλέον τα LEDs, οι διαστάσεις των οποίων αναπαριστούν ρεαλιστικότερα το σημερινό μοντελισμό.

 
Hardware & Software
Η Τηλεδιοίκηση αποτελείται βασικά από ένα μηχανολογικό τμήμα (Hardware) και το λογισμικό (Software). Στο Hardware ανήκουν οι εξής μονάδες: η κεντρική μονάδα ελέγχου (Central Unit), ο ενισχυτής ρεύματος (Booster), οι αποκωδικοποιητές και οι ανιχνευτές θέσεις. Όλες αυτές οι μονάδες επικοινωνούν μεταξύ τους μεταφέροντας ψηφιακά δεδομένα πέρα-δώθε και ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τους παραλήπτες τους. Ως γλώσσα επικοινωνίας, τα μηχανήματα χρησιμοποιούν τα «πρωτόκολλα επικοινωνίας». Το πιο γνωστό είναι της Motorola, που πρωτοχρησιμοποιήθηκε από την Maerklin. Ο τρόπος λειτουργίας του εξηγείται μέσα στο άρθρο. Ως κεντρική μονάδα παροχής ρεύματος, για την κίνηση των συρμών, χρησιμοποιείται το ψηφιακό σύστημα ECoS της ESU

Όλες οι εντολές μπορούν να εκτελεστούν μηχανικά με διακόπτες. Αν διαθέτουμε όμως έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή (Η/Υ) με το κατάλληλο λογισμικό, όλα αυτοματοποιούνται. Βασικά, ο Η/Υ αναλαμβάνει τη διοίκηση των συρμών. Μιλάμε τότε για Τηλεδιοίκηση. Ο έλεγχος που επιτελείται είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται και στα πραγματικά τρένα. Τόσο οι δικλείδες ασφαλείας όσο και οι λογικές εντολές κίνησης συρμών διέπονται από την ίδια αρχιτεκτονική δομή προγραμματισμού.

Στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα πολλών εταιρειών για τη μοντελιστική τηλεδιοίκηση, με επικρατέστερα της Railroad. Από το 2004 χρησιμοποιώ την έκδοση λογισμικού TrainController 4.7 της Railroad. Σήμερα κυκλοφορεί η έκδοση 8.0 σε δύο παραλλαγές, μια επαγγελματική (Gold) και μία μοντελιστική (Silver). Στην οθόνη ενός Η/Υ φαίνεται η παρακάτω εικόνα τηλεδιοίκησης της νέας έκδοσης.
 

 
Τα λογισμικά, που κυκλοφορούν στην αγορά, διατίθενται δωρεάν ως Demoversion, αλλά μπορούν να τρέξουν τις μηχανές μόνο για 10 - 15 λεπτά. Για την εξάσκηση του λογισμικού της TrainController 7.0 Gold εσωκλείεται σειρά από 52 video, ως Tutorial for Software TrainController (η ιστοσελίδα για τα video).

Internet
Η τηλεδιοίκηση συρμών μέσω του Internet δεν είναι πολύ διαδεδομένη. ¨Ενα γερμανικό πανεπιστήμιο (Freiberg) είχε κατασκευάσει μια αλληλεπιδραστική πλατφόρμα (http://rr.informatik.tu-freiberg.de/index.php?js=1) η οποία έχει διακόψει τη λειτουργία της, αλλά η ιστοσελίδα υπάρχει ακόμη. Aλλη μια περίπτωση είναι εκείνη του πανεπιστημίου του Bochum όπου η τηλεδιοίκηση γίνεται μέσω κινητού (http://www.heise.de/newsticker/meldung/Handy-steuert-Modelleisenbahn-38025.html), ενώ ετοιμάζεται το πρώτο RCRS (Remote Controlled Railroad System) μέσω Internet. Το έργο αυτό βρίσκεται σήμερα σε πιλοτική μελέτη. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα μπορείτε να γίνετε μηχανοδηγοί στους συρμούς και να βλέπετε τη διαδρομή στην οθόνη του υπολογιστής σας 

Χρήσιμα αρχεία
1. Γερμανικό και αγγλικό κείμενο. Ερωτοαπαντήσεις (FAQ) σχετικά με τον ψηφιακό έλεγχο των τρένων).

2. Γερμανικό κείμενο από το Club swissair Εisenbahnfreunde. Αναφέρεται στις διαφορές του ψηφιακού από τον αναλογικό μοντελισμό, ποιο είναι το κατάλληλο ψηφιακό σύστημα για το διόραμά μου, πόσο κοστίζει η μετατροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου