Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Μηχανές, Βαγόνια, Γραμμές, Σινιάλα

Μηχανές
Η θρυλική ατμάμαξα BR01 118 της αυτοκρατορικής Γερμανίας παρουσιάστηκε φέτος ως μοντέλο της εταιρίας Maerklin (39014), δοκιμάστηκε και έτρεξε στη μακέτα.
 
Οι διαθέσιμες μηχανές, που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία, καταγράφονται μαζί με τα ψηφιακά τους στοιχεία στο αρχείο μηχανών. Η Maerklin παρέχει το σύστημα τριών αγωγών, που διαφέρει ριζικά από τα άλλα συστήματα (Maerklin vs rest of the world). 

Βαγόνια
under construction

Γραμμές & Διακλαδώσεις
Οι γραμμές Maerklin C–-Gleis έχουν αντικαταστήσει τις μεταλλικές γραμμές (μετά από οδηγία της ΕΕ περί ασφάλειας παιγνιδιών, αλλά κυρίως μετά το τραγικό ατύχημα κάποιου μοντελιστή, που τις σύνδεσε με τα 220V!). Είναι πολύ εύκαμπτες και προσφέρουν τη δυνατότητα απομόνωσης της μιας ράγας, για να χρησιμοποιηθεί ως ανιχνευτής θέσης του διερχόμενου συρμού. Οι διακλαδώσεις τύπου C (με κωδικούς Nr. 24611/12, 24630, 24671/72, 246264, 24711/12) διαφέρουν ριζικά από τους μεταλλικούς προκατόχους τους. Εκτός από το κύριο σώμα τους, μια διακλάδωση C συντίθεται από ένα ηλεκτρομαγνήτη-κλειδί (Nr. 74460), ένα φανάρι (Nr. 74470) και τον ψηφιακό αποκωδικοποιητή (Nr. 74490) τα οποία προσαρμόζονται ως ξεχωριστά εξαρτήματα. Το σετ Nr. 74445 περιλαμβάνει και τα τρία αυτά εξαρτήματα μαζί και έχει χαμηλότερο κόστος αγοράς. Το φανάρι της διακλάδωσης μπορεί να λάβει ρεύμα από διαφορετική πηγή (π.χ. ένα μετασχηματιστή Nr. 6647). Ο ηλεκτρομαγνήτης μπορεί να ενεργοποιηθεί από τον αποκωδικοποιητή (π.χ. 74460 της Maerklin ή άλλης εταιρείας). Μην ενώσετε την τροφοδοσία του αποκωδικοποιητή με την τοπική γραμμή (R-B) γιατί ενδεχομένως δεν θα λειτουργήσει ο ηλεκτρομαγνήτης (λόγω πτώσης τάσεως), παρά μόνο απευθείας με τον ενισχυτή. 


Σινιάλα
Διαχρονικά έχω χρησιμοποιήσει πολλά είδη φωτοσινιάλων. Αρχικά υπήρξε η σειρά Maerklin 70XX, με αναλογική λειτουργία και δυνατότητα αποκοπής του ρεύματος σε τμήμα γραμμών. Αργότερα κατασκεύασα κάποια μοντέλα που έμοιαζαν σαν φωτοσινιάλα, ενώ οι σημερινές ιδιοκατασκευές έχουν καλύτερη προσέγγιση με την πραγματικότητα. Την κατασκευή τους οφείλω σε πολλούς ανθρώπους. Άλλοι μου έδωσαν την ιδέα, κάποιοι άλλοι μου δώρισαν τα microleds και άλλοι έφτιαξαν το τυπωμένο κύκλωμα. Τα παρακάτω Σχήμα 1, Σχήμα 2,  Σχήμα 3, δίνουν μια ιδέα της κατασκευής τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου